Naukowcy pracują pełną parą, aby zapanować nad najbardziej rozpowszechnioną, lecz niezwykle niebezpieczną chorobą XXI wieku. Według WHO liczba osób chorujących na cukrzycę w ciągu 35 lat wzrosła 2-KROTNIE!
„Codziennie tysiące ludzi na świecie dowiadują się, że na nią chorują, odczuwają skutki jej groźnych powikłań, w końcu przedwcześnie umierają.” (źródło 2)
Tempo rozwijania się epidemii jest zawrotne! Jak zatrzymać ten rozpędzony pociąg i odzyskać kontrolę nad swoim zdrowiem?
– siedzący tryb życia
– nadwaga i otyłość
– zaburzenia rytmu dobowego (np. praca na różne zmiany)
– MODYFIKACJE/ ZABURZENIA FLORY JELITOWEJ (mikrobiomu jelitowego)
– ekspozycja na hormony matczyne lub narażenie na zanieczyszczenia w życiu płodowym
– zakażenie przez niektóre patogeny, np. Helicobater pylori ( może wywołać chorobę wrzodową żołądka)
– używki, np. palenie papierosów
Na chwilę obecną jest możliwe jedynie łagodzenie objawów, ale na pomoc idą nam naukowcy. Prowadzone są intensywne badania w tym temacie.
Zasady dietetyczne w procesie „okiełznania” cukrzycy są bardzo „sztywne”:
Osoby z nadwagą i otyłością często decydują się na drastyczne obniżenie kaloryczności (np. dieta ok 1000 kcal) wierząc, że to pozwoli im szybko obniżyć masę ciała i unormować poziom glukozy we krwi. Niestety- nie tędy droga. Taki krok to szok dla organizmu, doprowadza do ogromnych zaburzeń, osłabia go i spowalnia metabolizm. W takich przypadkach efekt jo-jo staje się normą, a nie tego oczekujemy.
Niektóre badania naukowe również sugerują drastyczne obniżenie spożywanej energii, nawet do 600 kcal. Niskokaloryczny jadłospis można zastosować tylko i wyłącznie pod opieką doświadczonego dietetyka, który będzie monitorował stan zdrowia co kila tygodni.
Aby nie doprowadzić do skrajności i wycieńczenia organizmu, dieta powinna być właściwie zbilansowana, odżywcza, naturalna. Ważne, aby kaloryczność była dostosowana do:
Metabolizm to- najogólniej ujmując- zbiór wszystkich reakcji chemicznych zachodzących w naszym ciele 24 godziny na dobę. Odpowiada za wiele podstawowych funkcji, m.in.:
Aby go podkręcić, konieczne jest dostarczenie energii w postaci węglowodanów złożonych i wartościowych tłuszczów oraz składników odżywczych, niezbędnych do przeprowadzenia tych tysięcy reakcji chemicznych: witamin, składników mineralnych. Natomiast białka stanowią budulec dla nowopowstałych komórek, które nieustannie zastępują te zużyte i zniszczone. Aby to wszystko pięknie działało, potrzebny jest impuls w postaci ruchu, czyli aktywność fizyczna.
Wiele osób uważa, że jak choroba zostanie raz zdiagnozowana, to będzie już tylko gorzej. To mit! Z moich doświadczeń wynika, że jeśli odciążymy pracę trzustki to jesteśmy w stanie odciążyć narząd i dać mu czas na regenerację. Wtedy funkcje trzustki wracają do normy, poziom cukru jest ustabilizowany, a my czujemy się zdrowsi i szczęśliwsi. Ale należy pamiętać, że jest to proces i bez pomocy dietetyka możemy nie dać sobie rady.
A może zacząć od operacji bariatrycznej? Zmniejsza się żołądek, dzięki czemu po zabiegu nie ma uczucia głodu, zjada się jak wróbelek. Szybko pojawiają się pozytywne efekty w postaci zrzucenia kilogramów oraz…. normuje się poziom glukozy we krwi! Brzmi świetnie! Ale…
Pamiętaj, że nie sprawdza się tu powiedzenie: „Cel uświęca środki”. Operacja bariatryczna to poważna ingerencja chirurgiczna, niesie ze sobą ogromne ryzyko powikłań, trwałych zaburzeń metabolizmu, wyniszczenia organizmu.
Wraz z zabiegiem konieczna jest stała zmiana nawyków żywieniowych i zdrowotnych. W przeciwnym razie żołądek ponownie się rozciągnie, natomiast my doprowadzimy do powrotu kilogramów i pogłębienia problemów zdrowotnych sprzed operacji.
Po więcej informacji na temat leczenia cukrzycy zapraszam tutaj:
1) Świat Wiedzy, Wyd. specjalne Sekrety Medycyny, 1/2020 www.swiatwiedzy.pl
2) http://ippez.pl/wp-content/uploads/2019/03/Cukrzyca-20251.pdf
<a href="http://www.freepik.com">Designed by Freepik</a>