Zdrowa mama, zdrowe dziecko!
24 lipca, 2023Katar sienny – jak przetrwać wiosnę z alergią?
10 kwietnia, 2024Coraz więcej osób musi zrezygnować z jajek w swojej diecie z powodu alergii czy nietolerancji. Na
szczęście istnieje wiele zamienników jajek, które doskonale sprawdzą się w każdej kuchni.
Siemię lniane, nasiona chia, łuska babki jajowatej
Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy wymieszać 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego, nasion chia lub
łuski babki jajowatej z 3 łyżkami wody i pozostawić mieszaninę do zgęstnienia na około 5-10 minut.
Tak przygotowany substytut jajka można użyć jako wiążący składnik w ciastach, muffinkach, chlebach
czy pasztetach.
Skrobia ziemniaczana, tapioka, skrobia kukurydziana
Aby spulchnić chleby, ciasta, muffiny czy naleśniki wystarczy wymieszać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej,
kukurydzianej lub tapioki z 3 łyżkami wody, aby uzyskać konsystencję podobną do jajka i dodać do
ciasta. Do usztywnienia potraw, takich jak placki ziemniaczane czy kotlety, wystarczy dodać skrobię
lub tapiokę do masy lub panierki, aby nadać potrawie odpowiednią konsystencję. Skrobia i tapioka
mogą być również używane do zagęszczania sosów, zup i dań jednogarnkowych. Wystarczy rozpuścić
je w wodzie i dodawać porcjami do gotującej się potrawy, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pamiętaj, że skrobia i tapioka nie mają takiej samej zdolności do wiązania składników, co jajka,
dlatego trzeba być kreatywnym i eksperymentować z proporcjami w przepisie, aby uzyskać pożądany
efekt.
Banany, musy z owoców, puree z dyni, batatów
Rozgniecione na papkę banany nadają się doskonale do zastąpienia jajka ze względu na swoją
konsystencję i właściwości wiążące. Jedno jajko zastąpić można połową banana.
Sprawdzi się on jako składnik w wielu przepisach, na przykład w ciastach, plackach czy gofrach.
Purée otrzymywane z rozgotowanych gruszek, śliwek lub pieczonej dyni czy batatów to świetny
zamiennik jajek w ciastach, ciasteczkach i innych słodkich wypiekach. Mus nadaje im słodyczy i
wilgoci. Aby zastąpić 1 jajko, wystarczy odmierzyć 1/4 szkl. puree, jednocześnie trzeba zwiększyć
dodatek proszku do pieczenia o ok. połowę i wydłużyć nieco czas pieczenia w piekarniku. Możemy
też użyć rozgniecionego na papkę awokado lub puree z ziemniaków jeśli nie chcemy aby nasza
potrawa nabrała słodkiego smaku. Sprawdzą się one w chlebach czy wytrawnych plackach.
Aquafaba
Aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu i odcedzeniu ciecierzycy, może być używana jako
substytut jajka w wielu przepisach kulinarnych. Dzięki swoim właściwościom emulgującym i
spieniającym aquafaba może zastąpić jaja w przepisach na m.in. bezy, pianki, musy, ciasta, pankejki,
omlety, majonezy. Aby użyć aquafaby jako zamiennika jajka, wystarczy ubić ją na sztywno tak, jak
białko jajka. Dwie łyżki aquafaby odpowiadają jednemu białku jaja, a 3 łyżki całemu jajku.
Jajecznica bez jajka
Używając soczewicy czerwonej zamiast jajek można przyrządzić pyszną „jajecznicę”.
Przepis na dwie porcje:
Podsmażyć 1 pokrojoną w piórka cebulę na łyżce masła klarowanego, dodać 40g wypłukanej
soczewicy czerwonej, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości (w razie potrzeby dolewać
wody) na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Inne
Dodatkowo zamiast jajek możemy użyć mąki ryżowej lub kukurydzianej wymieszanej z wodą i
przyprawami i dodać do zapiekanek z ulubionymi warzywami aby lepiej się związały podczas
pieczenia.
Do przyrządzenia pysznego domowego majonezu wystarczy użyć mleka roślinnego np.
migdałowego, miksując dodawać porcjami olej do uzyskania pożądanej konsystencji.
Można również użyć płatków owsianych jako zamiennika jajka w wielu przepisach. Aby zastąpić jedno jajko trzeba
wymieszać około 1/4 szklanki płatków owsianych i 1/4 szklanki wody. Mieszankę pozostawić na kilka
minut, aż płatki nasiąkną wodą i stworzą lepką konsystencję, podobną do jajka. Tak przygotowaną
mieszankę można stosować w różnych przepisach, takich jak naleśniki, ciasta, placki, czy chleby.
W wielu wypiekach, naleśnikach czy plackach z powodzeniem możemy zastąpić jajko jogurtem
naturalnym np. kokosowym. Aby uzyskać efekt wiążący i nawilżający wystarczy ¼ szklanki jogurtu
zamiast jednego jajka.
Jeśli chcemy zrezygnować z jajek w swojej diecie, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw.
Zastosowanie zamienników pozwoli cieszyć się naszym ulubionym jedzeniem bez konieczności
korzystania z jajek. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, być może odkryjecie nowe, ciekawe
smaki potraw.