Alergia na czerwone mięso a kleszcze

Co ma wspólnego kleszcz z alergią na czerwone mięso?

Obecnie naukowcy zbadali zespół a-GAL- jest to nietolerancja wielocukru α-Gal, który występuje w czerwonym mięsie oraz w ślinie kleszczy.
Nietolerancja tego cukru u ludzi może rozwinąć się u 1-5% ukłutych przez kleszcze. Kofaktorem mocnych reakcji alergicznych na czerwone mięso, może być alkohol, wysiłek, stres.
Naukowcy wiążą tę nadwrażliwość z obecnością boreliozy w organizmie. Obecnie jest badany wpływ ugryzienia przez kleszcza na takie zespoły, jak : kot-wieprzowina.
U moich pacjentów najczęściej pojawia się nietolerancja wieprzowiny z powodu reakcji krzyżowych z roztoczami oraz nietolerancja wołowiny, czy tez cielęciny z powodu nietolerancji białek mleka.
Do czerwonego mięsa zaliczamy: wieprzowinę, wołowinę, baraninę, koninę, kozinę, sarninę, cielęcinę, jagnięcinę, dziczyznę, a także mięso z osła.

Czym charakteryzuje się zespół a-GAL?
• objawy pojawiły się w wieku dorosłym po bezproblemowym jedzeniu mięsa przez wiele lat.
• od miejscowej pokrzywki lub obrzęku naczynioruchowego po ciężką anafilaksję – nie można przewidzieć ciężkości reakcji
• reakcje występują zwykle po 2-6 godzin po zjedzeniu mięsa ssaków;
• obecnie są we krwi sIgE dla a- GAL w stężeniu ≥2kU/L lub stanowią >2 całkowitej IgE
• czasem konieczne są kofaktory np. alkohol.

Z moich obserwacji wynika, że niektóre dzieci mające problemy z tolerancją mięsa czerwonego również cierpią na boreliozę.
Tak więc, pojawia się następny problem w leczeniu alergii, współistniejące choroby takie jak borelioza.
W jaki sposób w gabinecie likwiduję boreliozę?
Wzmacniam układ immunologiczny programem “Sześć kroków wyjścia z alergii” przez okres około 2-3 miesięcy, następnie pacjent przyjmuje terapię na urządzeniach typu biorezoans.
Więcej szczegółów na temat leczenia alergii na czerwone mięso dowiecie się Państwo z poradnika “Pokonaj alergię” lub podczas wizyty w gabinecie.